Koulussa aikoinaan opin että sanotaan: "he palasivat kotiinsa", ei siis "koteihinsa", koska koteja on kullakin vain yksi. Nyt vastaavissa tilanteissa käytetään lähes poikkeuksetta monikkoa. Onko oikeakielisyyssääntöön tehty muutos, vai ovatko nämä lähes kaikki väärässä? Seuraavassa esimerkissä on kirjoitettu molemmilla tavoilla samassa yhteydessä. Kumpi on oikein vai molemmat? "Lauma ruskeita vuohia kohotti kolmikulmaisia päitään, kun he lähestyivät, mutta ne selvästi tunnistivat Alemin ja jatkoivat pian sitkeiden ruohorupsujen mutustamista. Kauempana hevoset ravistelivat vinkuen päätään haistaessaan tulijat." (Robert Ludlumin Medusan ansa / Eric van Lustbader / käännös Reijo Kalvas, s. 134.)

Lähettäjä: 
Timo

Vanha suositus on edelleen voimassa: kun puhutaan asiasta, joita kullakin olennolla on vain yksi, käytetään yleensä yksikköä. Kirjoitetaan siis esimerkiksi näin: Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään. Kielitoimiston ohje on luettavissa täällä.

Paino on kuitenkin sanalla yleensä, eli suositus ei ole ehdoton, vaan myös monikon käyttö on mahdollista. Monikolla voidaan esimerkiksi korostaa sitä, että sanottu koskee jokaista mainittua olentoa erikseen. Kysymyksen esimerkissä tekstiin valitut muodot ovat mielestäni käyttöyhteydessään perusteltuja.