Kennelliitto pyrkii vakiinnuttamaan juhlapäivän "koiranpäivä" 24.4. Pohdin juhlapäivän kirjoitusasua. Äitienpäivä ja isänpäivä kirjoitetaan pienellä ja yhteen, mutta taas ruotsalaisuuden päivä pienellä ja erikseen. Kaikissa on alussa genetiivi. Onko tässä olemassa jokin sääntö? Omaan kielikorvaani "koiranpäivä" särähtää pahasti. Haluaisin muuttaa määreen monikkoon ja kirjoittaa kokonaisuuden sanaliitoksi "koirien päivä".

Lähettäjä: 
Maarit

Suomen kielessä juhlapäivät tosiaan kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, paitsi jos niiden osana on erisnimi; yhteen/erilleen kirjoittaminen puolestaan hieman vaihtelee.

Tavallisimmin päivien nimet kirjoitetaan yhteen (esim. isänpäivä, äitienpäivä, ystävänpäivä ja naistenpäivä). Jos alkuosa on raskas eli esimerkiksi pitkä tai moniosainen, kokonaisuus kirjoitetaan erikseen (suomalaisuuden päivä, ruotsalaisuuden päivä, tasa-arvon päivä, suomalaisen kulttuurin päivä). Tämä noudattelee suomen kielen yhteen ja erilleen kirjoittamisen yleisiä periaatteita.

Juhla- ja merkkipäivien nimien oikeinkirjoitusperiaatteita on esitelty muun muassa tässä Kielitoimiston ohjeessa.

Kun on kyse uudesta juhla- tai nimikkopäivästä, nimen kirjoitusasun valinta on jossakin määrin makuasia. On kuitenkin totta, että monikkomuotoiset juhlapäivien nimet ovat tavallisempia ja yksikkömuotoisista on vain muutama esimerkki (isänpäivä, ystävänpäivä). Edelleen jos katsotaan mallia olemassa olevista nimistä, yhteen kirjoittaminen on erilleen kirjoittamista tavallisempaa.

Tämän valossa luontevin tai ainakin odotuksenmukaisin kirjoitusasu olisi koirienpäivä. Käytännössä voi olla hankalaa lähteä haastamaan jo käyttöön otettua kirjoitustapaa, etenkin kun tiedotusvälineetkin näkyvät jo omaksuneen sen. Useat kilpailevat kirjoitustavat voivat myös lisätä epätietoisuutta ja hankaloittaa kirjoittajien työtä tarpeettomasti.