Kysymykseni liittyy osoitteen kirjoittamiseen, esimekiksi Kellotie 16 49100 KOUVOLA. Mikä on oikea tapa kirjoittaa osoitetiedot, montako välilyöntiä postinumeron ja paikkakunnan väliin, kadun ja numeron väliin?

Lähettäjä: 
Mirja

Kotimainen postinumero kirjoitetaan ilman välilyöntejä. Postinumeron ja postitoimipaikan nimen väliin tulee yksi välilyönti, samoin kadun nimen ja numeron väliin. Postin ohjeen mukaan postitoimipaikka kirjoitetaan isoin kirjaimin.

Lähetettäessä postia ulkomaille osoite kirjoitetaan osoitemaan käytännön mukaisesti. Joissakin maissa lisätään postinumeron eteen yhdysmerkillä erotettu maan kirjaintunnus, joka Suomessa on FI. Tunnuksen käyttöä suositellaan, mutta pakollista se ei ole. Tämä maatunnus ei korvaa maan nimeä, joka kirjoitetaan osoitteen alimmalle riville.

Esimerkki:

Translatum Oy
Hermiankatu 6–8 D
FI-33720 TAMPERE
FINLAND

Jos osoitteen osia ei kirjoiteta allekkain, ne erotetaan toisistaan pilkulla. Tällaisessa juoksevammassa tekstissä postitoimipaikka on luontevaa kirjoittaa pienaakkosin.

Esimerkki:

Osoitteemme on Translatum Oy, Hermiankatu 6–8 D, 33720 Tampere.

Nämä tiedot ovat Kielikellosta 3/1998. Postinumerosta ja osoitteen kirjoittamisesta saa lisää tietoa standardista SFS 2488 sekä Postista.