Mietin verbin monikkomuodon käytön asioita. Esim. Kaksi kalaa ui lammessa – Kaksi kalaa uivat lammessa. Viisi miestä saunoo – Viisi miestä saunovat. Kalle, Ville ja Valle ui – Kalle, Ville ja Valle uivat. Onko näissä jokin sääntö. Kielikorva kertoo vastauksen, mutta onko se oikea.

Lähettäjä: 
Katri

Kun lauseessa on monta tekijää, jotka on yhdistetty ja-sanalla, verbi on monikossa. Kirjoitetaan siis Kalle, Ville ja Valle uivat. (Ks. myös Kielitoimiston ohje.)

Sen sijaan kun lauseen tekijänä on lukusanailmaus, kuten kaksi kalaa tai viisi miestä, verbi on tavallisesti yksikössä: Kaksi kalaa ui lammessa. Viisi miestä saunoo.

Edellä mainituissa verbi voi olla myös monikossa, jos tarkoitetaan tyhjentävästi koko puheena olevaa joukkoa. Tämä on erikoistapaus, ja se edellyttää, että kyseiset yksilöt on aiemmin mainittu tai jostain muusta syystä tiedetään, että tarkoitetaan jotakin tiettyä, tunnettua joukkoa. Esimerkiksi näin:

Pekka ja hänen neljä ystäväänsä kokoontuvat viettämään iltaa. Viisi miestä saunovat pitkän kaavan mukaan.

Näissä tapauksissa on usein mukana tarkentava pronominimäärite (kuten nämä) tai sellainen ainakin voitaisiin ilmaukseen kuvitella: Nämä viisi miestä saunovat...

Tarkempia ohjeita voi lukea Kielitoimiston ohjepankista.