Kysyn mielestä- ja mukaan-sanojen käytöstä. Olen ajatellut, että mielestä-sana viittaa fiktioon, siis mielipiteeseen, ja mukaan-sana faktaan, siis tosiasiaan. Esimerkki: pojan mukaan autossa oli viisi miestä, mutta hänen mielestään autossa ei ollut ahdasta. Lehdissä, radiossa ja televisiossa sanotaan kuitenkin tämän tästä, että professorin mukaan Suomen tulisi liittyä Natoon tai että Soinin mukaan Venäjä on uhka Suomelle. Näissä on selvästi kyse mielipiteestä, joten onko mukaan-sanan käyttö väärin? Ainakin se tekee faktan ja fiktion erottamisesta vaikeaa.

Lähettäjä: 
Arto

Mukaan-sanaa käytetään osoittamassa ilmauksen sisältämän väitteen alkuperää (Kielitoimiston sanakirja, hakusana mukaan, kohta 3). Sillä ei siis oikeastaan oteta kantaa esitetyn väitteen sisältöön, ainoastaan kerrotaan, kuka tai mikä on esitetyn takana.

Referoinnin ilmauksena mukaan on kuitenkin asteen neutraalimpi kuin mielestä, jolla tosiaan tuodaan selvemmin esiin, että kyse on jonkun henkilökohtaisesta mielipiteestä tai käsityksestä (ks. mielestä).