Pilkuttomuuskuume

Kuvaus, oireet ja hoito

Pilkuttomuuskuumeesta saattaa seurata krooninen välinpitämättömyys pilkun, joskus muidenkin välimerkkien käyttöä kohtaan.

Pilkun tehtävä on rytmittää ja jaksottaa tekstiä. Jos pitkistä virkkeistä puuttuvat pilkut, niitä voi olla vaikea hahmottaa, ja vähintäänkin niistä tulee hengästynyt vaikutelma.

Mikäli 15.5. järjestettävä yhdistyksen kevätretki peruuntuu vähäisen osallistujamäärän vuoksi asiasta ilmoitetaan edeltävällä viikolla kaikille ilmoittautuneille mikä ei tietenkään ole toivottavaa vaan toivomme runsasta osanottoa!

Joskus pilkulla luodaan myös merkityseroja. Kuka epäonnistui ja missä?

Virtanen yritti lepytellä vihaista asiakasta, joka penäsi tiskillä oikeuksiaan ja epäonnistui tässä pahemman kerran.

Virtanen yritti lepytellä vihaista asiakasta, joka penäsi tiskillä oikeuksiaan, ja epäonnistui tässä pahemman kerran.

Pilkuttomuus kielii myös tekstin viimeistelyn puutteesta ja saa pahimmassa tapauksessa epäilemään kirjoittajan asiantuntevuutta. Kaunokirjallisuudessa käytetään joskus oikeinkirjoitusohjeista poikkeavaa pilkutusta, mutta asiateksteissä ei ole syytä käyttää tämänkaltaisia tehokeinoja. Joka tapauksessa säännöt on tietysti osattava, ennen kuin niistä voi päättää poiketa.

Pilkuttomuuskuumeen aiheuttaa usein väärä tai liioiteltu käsitys pilkkusääntöjen monimutkaisuudesta. Pilkutuksen perussäännöt ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaiset, ja niillä pärjää jo pitkälle. Tutustu vaikkapa Kielitohtorin pilkutusohjeisiin.

Lisälukemista verkossa
Pilkutuksen perussäännöt Jukka K. Korpelan esittäminä
Kirjoittajan ABC-kortin pilkkuohjeet
Kielijelpin pilkkuohjeet
Poliittinen pilkkuvirhe (Kielitoimiston kielijuttu)