Oikeiden sijamuotojen valinta (+ perustelut miksi) mietityttävät. Kumpi on oikein, "Lue lisää etusivulla/etusivulta"? Entä "Katso yhteystiedot etusivulta/etusivulla?" Oma korva kääntyy -lta-päätteeseen, mutta entäs "Tutustu kuviin Kuvat-sivulla/-sivulta"? Tässä mieltäisin oikeaksi -lla-päätteen. Entä "Tervetuloa ravintolaamme Helsingin keskustassa/keskustaan"? Ravintola sijaitsee keskustassa, mutta lukijaa kehotetaan tulemaan ravintolaan.

Lähettäjä: 
Klaara

Näihin asioihin ei tietääkseni ole auki kirjoitettuja ohjeita, vaan valinnat tehdään kielikorvan varassa. Kerron kuitenkin, miten itse valitsisin ja mitä vaihtoehdoista ajattelen.

Lue lisää etusivulta – Vaikka ihminen tietoa lukiessaan on etusivulla, minusta lue lisää tuntuu vaativan täydennyksekseen sanan, joka kertoo nimenomaan, mistä on tarkoitus lukea lisää (vrt. lue kirjasta/lehdestä/taululta/sivulta).

Tutustu kuviin Kuvat-sivulla – Tässä lauseessa ei oikeastaan ole sanaa, joka ohjaisi valitsemaan muodon sivulta, vaan on luontevaa, että johonkin tutustutaan jossakin (sivulla).

Tervetuloa ravintolaamme Helsingin keskustaan – Minusta tämä on se tapa, jolla asia on perinteisesti suomen kielessä ilmaistu. Muoto kytkeytyy vahvemmin koko lauseen tarkoitukseen: lukija kutsutaan johonkin (keskustaan).

Toinenkin tapa on mahdollinen, mutta siinä näkyy vieraiden kielten vaikutus. Ilmauksessa ravintola Helsingin keskustassa sijaintia kuvaava loppuosa toimii jälkimääritteenä ravintola-sanalle. Jälkimääritteet eivät vanhastaan ole tyypillisiä suomen kielessä, vaan määrite tulee tavallisemmin sanan eteen: Helsingin keskustassa sijaitseva ravintola.