Miten eroaa sanan "mahdollinen" ja "mahdollista" käyttö? Esimerkiksi lauseessa: Tilin käyttö ei ole mahdollinen/mahdollista.

Lähettäjä: 
Johanna

Minusta tässä esimerkissä on luontevampaa käyttää partitiivimuotoa: Tilin käyttö ei ole mahdollista.

Laajemmin ottaen tässä on kyse predikatiiviksi kutsutun lauseenjäsenen sijamuodosta. Predikatiivi esiintyy lauseissa, joissa on olla-verbi (tässä kieltomuotoisena: ei ole), ja se on usein adjektiivi (kuten tässä sana mahdollinen).

Tavallisimmat predikatiivin sijamuodot ovat perusmuoto eli nominatiivi (kuten mahdollinen) ja partitiivi (kuten mahdollista). Usein vain yksi sijamuoto on järkevän kuuloinen, mutta joskus vaihtoehtoja tuntuu olevan useampia – sanoako esimerkiksi Sää on tuulinen vai Sää on tuulista?

Predikatiivin sijamuodon valinnasta on Kielitoimiston ohjepankissa monenlaisia ohjeita. Niitä ei minusta kuitenkaan ole tarpeen tai järkevää pyrkiä opettelemaan yksityiskohtaisesti. Monessa tapauksessa – kuten edellisessä sääesimerkissä – molemmat sijamuodot ovat mahdollisia ja/tai niillä on vain pieni sävyero. Käytännössä useimmiten kannattaa turvautua omaan kielikorvaan ja tehdä valinta sen perusteella.