Olen keskustellut ystävieni kanssa sanojen kutoa ja neuloa käytöstä. Minulle on opetettu, että maton lisäksi myös villasukkaa kudotaan ja siinä on kudin. Vastapuolen mielestä kuitenkin ainoastaan mattoa kudotaan, ja villasukkia ja tumppuja tehdään neulomalla. Keskustelua hämmentää virkkaaminen, sillä olemme samaa mieltä esim. ohuiden "villapaitojen" nimestä "neule". Ne on kuitenkin voitu periaatteessa tehdä myös virkkaamalla. Mitä siis kudotaan, mitä neulotaan? Mikä on oikea nimi kutimelle, jos tekniikkana on kutomisen sijasta virkkaaminen? Entä neulominen? Vai pitääkö tässä siirtyä kokonaan ompelukoneeseen, sen termeistä ei tule kiistaa?

Lähettäjä: 
Anu

Näiden termien merkitykset vaihtelevat hieman sen mukaan, onko kyse yleiskielestä vai ammattikielestä. Yleiskielessä neuleen valmistamisesta voi käyttää molempia sanoja, sekä neuloa että kutoa. Jos kuitenkin haluaa käyttää täsmällisiä käsityöalan termejä, tulee neuloksen (= neulomalla syntyvän silmukkarakenteen) valmistamista kutsua yksinomaan neulomiseksi, ja kutominen puolestaan on kankaan valmistamista mattopuilla tai koneella.

Samaa periaatetta voinee soveltaa siihen, voiko virkkaamalla valmistettua vaatekappaletta kutsua neuleeksi. Virkkaaminenhan tuottaa silmukkarakennetta siinä missä neulominenkin, joten yleiskielessä lopputuloksen kutsuminen neuleeksi ei haitanne. Jos kuitenkin halutaan olla tarkkoja, on paras nimittää vaatetta virkatuksi, esim. virkattu paita.

Lisää tietoa neuloa- ja kutoa-sanojen merkityksen rajanvedosta:

Kielikello: Neuloa – kutoa – ommella. Käsityöalan sanojen työnjako
Kielikello: Kuro kaks silmä oikke ja kaks nurja – Kutomisesta ja vähän neulomisestakin
Kieli-ikkuna: Neulon ja ompelen