Onko oikein, kun mm. YLE käyttää esim. säätietoja lukiessaan: "...pakkasta on alle -40 astetta..." Vaikka todellisuudessa lukema on YLI 40 esim .-43 astetta! Tämä ylen käyttämä tapa johtuu mielestäni elohopeamittarin asteikon suunnasta: yli 40 on heidän mielestään alle -40 kuten elohopeamittari "näyttää" siis alas, maata kohti.

Lähettäjä: 
Esko

Kun lämpömittari näyttää –43 °C, pakkasta tosiaan on yli 40 astetta, ei alle.

On suositeltavaa puhua pakkasen määrästä itseisarvona eli ilman miinusmerkkistä etumerkkiä: kolmenkymmenen asteen pakkanen tai 30 °C pakkasta (ei siis ”miinus kolmenkymmenen asteen pakkanen” tai ”–30 °C pakkasta”).

Kun siis lämpömittarin asteikon lukema muuttuu –30 asteesta –40 asteeseen, seuraavat ilmaukset ovat loogisesti oikein:

• ilma kylmenee
• lämpötila laskee
• pakkasen (pakkasasteiden) määrä kasvaa/nousee.

Toisaalta voi myös kyseenalaistaa, kannattaako ylipäätään puhua pakkasesta asiana, joka nousee tai laskee. Tällainen puhetapa on nimittäin niin kutsuttua tilastokieltä. Sillä tarkoitetaan epähavainnollista kielenkäyttöä, joka kuvaa vähemmän itse ilmiötä ja enemmän sitä esittävää tilastokuviota. Käyrät nousevat ja laskevat, mutta oikeassa maailmassa tapahtuu tyypillisesti jotakin muuta.

Havainnollisinta on sanoa, että pakkanen kiristyy (ja vastaavasti lauhtuu, hellittää) tai sää/ilma kylmenee (ja vastaavasti lämpenee).