Olenkohan nyt unta nähnyt, vai muistelenko vanhoja tai jotakin muuta kuin suomen kieltä, kun mielestäni yhdyssanojen muodostamisesta olisi suositus, jonka mukaan yhdistelmässä lyhyempi sana saisi tulla ensin. Tämä siis tapauksissa, joissa on mahdollista valita; esimerkiksi Lahti-Hämeenlinna-yhdistys (keksitty) mieluummin kuin Hämeenlinna-Lahti-yhdistys. Tai liittyiköhän tämä sanajonoihin yleensä, esim. työ ja toimeentulo mieluummin kuin toimeentulo ja työ. En nyt saa muistikuvastani otetta!

Lähettäjä: 
Anita

Varsinaista kielenhuollon suositusta en tiedä olevan, mutta olisikohan kyse viskurilaista? Se tarkoittaa kielessä vallitsevaa tasapainoperiaatetta, joka sijoittaa moniosaisen kokonaisuuden raskaammat elementit viimeiseksi. Tieteen termipankissa kerrotaan viskurilaista näin:

Esimerkiksi ranskan ”Liberté, Égalité, Fraternité” käännetään suomeksi tyypillisesti ”Vapaus, veljeys, tasa-arvo”. Viskurilakia voidaan noudattaa niin virkkeen, lauseen, säkeen kuin moniosaisen (Mika Samuli) nimenkin rakenteessa. Viskurilaki on jo suomalaisissa muinaisrunoissa yleisesti käytetty periaate.