Toisinaan voi törmätä ilmaisuun, jossa ollaan "teillä tietymättömillä", mutta "teillä tietämättömillä" tuntuu luonnollisemmalta. Miten tuohon tietymättömyyteen päädytään, juontaako sekin tietämättömästä, viitaten tuntemattomaan, vai onko kyseessä kenties vanha versio sanasta? Onko tässä jokin pyrkimys välttää puhumista henkilöiden tietämättömyydestä?

Lähettäjä: 
JT

Tässä sanonnassa perinteisesti käytetty muoto on tosiaan tietymättömillä.

Sana tietymätön löytyy Kielitoimiston sanakirjasta, ja sen merkitykseksi on annettu ’josta ei ole tietoa, tuntematon, hämärä, epämääräinen’. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavasti:

Kadoksissa on toistaiseksi tietymätön määrä rahaa. Ratkaisu lykättiin tietymättömään tulevaisuuteen. Tietymättömissä, tietymättömistä, tietymättömiin, tietymättömillä, tietymättömille (= kadonneena, kadoksissa, kateissa, hukassa, tuntemattomassa paikassa). Oli monta päivää tietymättömissä, teillä tietymättömillä. Rahat katosivat tietymättömiin, teille tietymättömille.

Siinä missä tietämätön on ihmisen ominaisuus, tietymätön on asian ominaisuus. Sanat perustuvat tietää- ja tietyä-verbeihin, joskaan jälkimmäinen ei ole käytännössä käytössä. Periaatteellinen ero on sama kuin vaikkapa unohtaa- ja unohtua-verbeillä: ihminen voi unohtaa, ja asia voi unohtua.