Alkukirjainamnesia

Kuvaus

Alkukirjainamnesiasta kärsivällä kirjoittajalla on taipumus käyttää tekstissään joko pientä alkukirjainta sanoissa, joihin kuuluisi iso alkukirjain, tai päinvastoin. Tällaista tekstiä on vaikea lukea, koska silmä hakee vihjeitä virkejaosta isojen alkukirjainten perusteella.

Oireet

Pahaksi äitynyt alkukirjainamnesia on helposti diagnosoitavissa: tekstissä ei välttämättä ole käytetty lainkaan isoja alkukirjaimia, tai sitten niitä on kovin vähän.

ostetaan naisten polkupyörä. tampereen alueelta. helkama tai tunturi, jalkajarrullinen. soitot iltaisin / kysy leenaa

Toisaalta vieraista kielistä tarttuu joskus tapa käyttää isoja alkukirjaimia esimerkiksi viikonpäivien tai kielten ja kansallisuuksien nimissä, vaikka suomessa nämä kirjoitetaan pienellä. Suomessa ei myöskään otsikoissa käytetä isoja alkukirjaimia muualla kuin ensimmäisen sanan alussa.

Sisareni opiskelee Englannin kieltä.
Näin Laadit Hyvän Työhakemuksen

Hoito

Alkukirjainamnesiaa esiintyy lähes kaikilla kirjoittajilla silloin tällöin, eikä se sellaisenaan ole kovin vakava vaiva. Toisaalta se on melko helposti hoidettavissa lähes oireettomaksi. Hoito kannattaa, koska alkukirjainamnesia aiheuttaa helposti myös kiusallisia uskottavuusongelmia.

Hoitomuodoksi Kielitohtori suosittelee isojen ja pienten alkukirjainten käytön kertaamista esimerkiksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen alkukirjainta koskevasta ohjemateriaalista.