Tiheärytmisyys

Kuvaus

Joillakin kirjoittajilla on taipumusta tekstin tiheärytmisyyteen, josta aiheutuu lyhytvirkkeistä, töksähtelevää tekstiä. Tämä saattaa johtua mutkikkaiden virkerakenteiden pelosta, joka saa kirjoittajan yksinkertaistamaan tekstiään liiaksikin.

Hakkaava rytmi voi kuitenkin vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä, koska lauseiden väliset kytkentäilmaukset puuttuvat. Silloin voi olla hankala hahmottaa, miten asiat liittyvät toisiinsa. Teksti voi myös vaikuttaa tarpeettoman tylyltä tai epäkohteliaalta.

Oireet

Teksti muodostuu sähkösanomatyyliin pääasiassa tai kokonaan päälauseista, eikä muita välimerkkejä kuin pistettä juuri käytetä:

Varaa mukaan uima-asu ja pyyhe. Mökillä on uintimahdollisuus. Ota mukaan lämmintä vaatetta. Illalla on makkaranpaistoa nuotiopaikalla.

Hoito

Hyvänä lääkkeenä toimii konjunktioiden eli kytkentäsanojen käyttö – lauseita voi yhdistellä käyttämällä esimerkiksi sanoja ja, mutta, koska, eikä, että, jos jne. Myös muita yhdistäviä tai selittäviä ilmauksia (kuitenkin, lisäksi, siitä syystä, myös) voi käyttää. Näin asioiden syy-seuraussuhteista tulee selvempiä ja tekstistä helpommin ymmärrettävää.

Koska mökillä on uintimahdollisuus, kannattaa mukaan varata uima-asu ja pyyhe. Ota lisäksi mukaan lämmintä vaatetta, jos haluat illalla paistaa nuotiopaikalla makkaraa.

Lisälukemista verkossa
Kielijelpin artikkeli tekstin sidosteisuudesta
Kirjoittajan ABC-kortti: Sidosteisuus